Tipske hale «Argus»

Poslednjih nekoliko decenija i kod nas se dešavaju ozbiljnije promene u sistemu gradnje. Ove promene jače su izražene u gradnji poslovnih objekata, gde je sistem montažne gradnje sve prisutniji. Sada u svim većim gradovima, sve više viđamo objekte izgrađene u montažnom sistemu, obložene sendvič panelima, alubondom, strukturalnim i polustrukturalnim aluminijum-staklo fasadama. To su moderni objekti kompanija sa zapada, koje ni ne razmišljaju o klasičnoj gradnji i oblaganju ciglom.

Zašto?

Mnogo je razloga za takvu odluku, a najvažniji su sledeći

  • Montažni objekti se brže grade, pošto se veći deo priprema izvodi u radionicama, van gradilišta.
  • Montažni objekti se grade od elemenata sa finalnomprefabrikacijom, sa visokim stepenom finalizacije i kvaliteta
  • Veze između elemenata kod ovakvih sistema su rastavljive, a objekat je moguće preseliti na drugu lokaciju, troškovi održavanja su manji.

Kada su industrijske hale u pitanju, skoro da ne bi trebalo da postoji dilema, već bi prvi izbor trebalo da budu montažno-demontažni sistemi. Ovde moramo demontažnost da naglasimo kao izuzetno bitnu osobinu. Kada kažemo MONTAŽNI objekat, to podrazumeva određenu brzinu u izgradnji, ali ne potpun kvalitet za Investitora, a kada kažemo MONTAŽNO-DEMONTAŽNI objekat, tada za Investitora dodajemo niz značajnih kvaliteta. Posebno je bitno navesti da čelični elementi demontažnih objekata na gradilište stižu u konačnom obliku i u konačnoj antikorozivnoj zaštiti, da nema dodatnog zavarivanja, pod sumnjivim okolnostima i dodatne zaštite takvih veza na gradilištu. Čelični elementi u demontažnom sistemu spajaju se isključivo vijčanim vezama i pre podizanja na svoje mesto u konstrukciji, dobijaju još jedan zaštitni premaz brzosušivom industrijskom bojom. Ovakav pristup izradi čeličnih konstrukcija obezbeđuje dobar kvalitet i trajnost, za pristupačnu cenu.

This site is registered on wpml.org as a development site.