Kako ukrotiti buku?

Kako ukrotiti buku?

Kako ukrotiti buku?

Mnogo sadržaja i knjiga govori o ovome, pre svega urbanom problemu. Buka ulazi u naše živote sve više, sve je više izvora buke kojih ranije nije bilo. Povećan saobraćaj, veš mašine sa preko 1000 o/min, gromoglasne reklame, uređaji koji zuje, super brzi mikseri, pekare, sokovnici, mesoreznice i još gomila “preko potrebnih” kućnih aparata koji nam daju “savršen 3D zvuk”, “savršen hleb sa hrskavom korom”, “savršeno iseckano povrće”, “savršeno isćeđen limun”. Sva ta savršenstva, bez kojih smo nekad sasvim lagodno i zdravo živeli,  utiču na povećanu buku u našoj okolini.

Šta je BUKA?

Buka je svaki neželjeni zvuk koji dopire do nas, prosto rečeno. Što znači, da razigrana vriska Vaše dece za Vas predstavlja manju buku, nego za Vašeg komšiju. Isto tako, slušanje Vaše omiljene kompozicije, pojačano, za Vas je užitak, a za komšije nesanica. Osim toga, buka je primetnija noću kada je osnovni fon manji… Kao što vidimo, buka je u stvari jedna veoma komplikovana pojava koja direktno utiče na kvalitet našeg života i sve češće postaje izvor posebne vrste stresa koji nam polako narušava zdravlje.

Odakle dolazi buka?

Postoje razni izvori buke, ali generalno, prvo moramo razlikovati UNUTRAŠNJU i SPOLJAŠNJU buku.
Unutrašnja buka je buka same naše zgrade, a spoljašnja buka je buka okoline. Buku u našem stanu ne analiziramo, pošto računamo da na nju možemo direktno uticati, a ako analiziramo samo sobu, onda će buka iz ostalih prostorija takođe biti spoljašnja.

UNUTRAŠNJA BUKA naše zgrade je skup raznih zvukova koji svakodnevno nastaju u samoj zgradi. Osnovni zvuci su zvuci instalacija, kotlarnica, podstanica, liftova i svih onih elemenata koji obezbeđuju normalno funkcionisanje zgrade, a dopunski zvuci su zvuci koji nastaju od susednih stanara, njihovih kućnih aparata, televizora… Osnovni zvuci su često ujednačeni i ponavljaju se po nekom ustaljenom obrascu i na njih se naviknemo. Na dopunske zvuke se malo teže navikavamo i na njih teško možemo da utičemo, pošto zavise od volje drugih stanara. Osnovna buka u većini stanova iznosi između 18 i 22 dB (decibela) a kada se računa normalna buka sa dopunskom (komšijskom bukom) ona iznosi od 25-35 dB mereno u sobi sa kvalitetnom PVC stolarijom.

SPOLJAŠNJA BUKA koja dopire do naše zgrade u mnogome zavisi od kraja u kome živimo i od položaja naše zgrade i našeg stana. Spoljašnja buka će do našeg prostora dopirati zvucima koji se prostiru kroz vazduh i strukturalnim zvucima koji se prostiru kroz konstrukciju, zidove, podove i plafone naše zgrade. Ako kupujemo stan, uvek je bitno da izaberemo onaj koji gleda na dvorište, a ne na ulicu, onaj koji je dalji od raskrsnice itd.
Najuticajnija spoljašnja buka dolazi od saobraćaja. U jednoj prosečno prometnoj ulici očitava se 40-45 dB usled saobraćaja. U ulicama sa duplom trakom, pri prosečnom saobraćaju buka se kreće od 45-55 dB, a ako je u blizini raskrsnice onda imamo 50-60 dB. Autobus koji ubrzava sa stanice stvara buku od 60-65 dB.

Kako smanjiti buku koja dolazi spolja?  Evo nekoliko saveta:

 • zvuk koji se prostire kroz vazduh najbolje rešavamo ZAPTIVANJEM, znači osnovno rešenje je kvalitetna stolarija
 • dopunsko rešenje je dodatno izolovanje spoljašnjih zidova, ako je to izvodljivo na Vašoj zgradi (obično je to izvodljivo na kućama)

Kako smanjiti buku koja dolazi iz same naše zgrade?

Od susednih stanova, podstanica, liftova i hodnika nas dele zidovi, plafoni i podovi, t.j. međuspratne ploče. Prvo i osnovno, potrebno je da utvrdite “stvarnu” buku i da procenite “kritične tačke”.  Da biste izmerili buku priručnim sredstvima, naravno, najpametnije priručno sredstvo je pametni telefon. Instalirajte program Sound Meter PRO koji se nalazi na PLAY store (androidi) i malo se navežbajte sa krajnje jednostavnim programčićem koji će preko Vašeg mikrofona očitavati buku u decibelima.  Merite buku kad izađete na terasu ili na otvorenom prozoru, a zatim kad uđete u stan u sredinu sobe. Podnošljivo ste izolovani ako je buka nakon zatvaranja prozora bila za 10-15 decibela manja nego na prozoru. Morate imati u vidu da iako imate kvalitetnu stolariju, nećete moći izmeriti pravi efekat stolarije, pošto kvalitetna stolarija sa argonskim staklima smanjuje buku za 35-40 dB, a vi ćete meriti spoljašnju buku npr. 50 dB, a unutrašnju 25-30 dB, t.j. postojanje visoke unutrašnje buke zgrade Vam nedozvoljava da primetite razliku.

Pošto smo utvrdili kritične zidove od kojih nam stiže buka, uradimo sledeće:

Osnovno rešenje, gips sistem (jeftinije, a dobro)

 • zid do bučnog komšije ili do lifta je tanki pregradni zid tako da je jedino kvalitetno rešenje izolovanje gips karton pločama i nekim od izolatora buke
 • napravimo podkonstrukciju za gips ploče saćasto, sa vertikalama i horizontalama
 • postavimo azmafon ili specijalne sunđere na način kako propisuje proizvođač
 • zatvorimo prostor gips pločama

Rešenje sa specijalnim filcom (dosta skuplje, a samo malo bolje)

 • specijalni industrijski filc od 40mm na gumenoj podlozi je skupa ali odlična izolacija
 • nakon postavljanja ploča zid se rešava takođe gipsom

Predlažemo Vam da pre početka radova proučite materijal AZMAFON koji proizvodi firma AZMA iz Kragujevca. Može se naći u opremljenijim građarama.

Opis i karakteristike (sa sajta distributera “BOLAGO M“):

Azmafon je višenamenski porozni apsorber zvuka proizveden u obliku filcanog tepiha na bazi fino raščešljanih pamučnih vlakana povezanih smolom. Takođe je i izvanredan izolator toplote. Primenjuje se svuda gde postoje problemi buke, u građevinarstvu, autoindustriji, industriji bele tehnike, fabričkim halama, za smanjenje saobraćajne buke itd. Tehničke karakteristike: Boja: zeleno – žuta Debljina: min 10 ili 18 mm Dužina: prema zahtevu kupca* Površinska masa: >400g/m2 ili >900 g/m2 * Standardne dimenzije Azmafona su 1090 x 920 mm. 

Pročitajte o raznim materijalima za izolaciju od buke: OVDE>>

Karakteristike izuzetne REHAU stolarije u pogledu izolacije buke, karakteristike pojedinih profila:

Sistemi prozorskih profila:

 • GENEO do Rw,P= 47 dB
 • GENEO PHZ do Rw,P= 47 dB
 • Euro-Design 86 plus do Rw,P= 46 dB
 • Brillant-Design do Rw,P= 47 dB
 • Brillant-Design MD do Rw,P= 45 dB
 • Euro-Design 70 do Rw,P= 45 dB


Sitstemi profila za podizno-klizna vrata:

 • GENEO do Rw,P= 43 dB
 • Brillant-Design do Rw,P= 42 dB